RATO kredito unija efektyvina klientų ir operacijų patikrą

RATO kredito unija užbaigė integraciją su pasaulyje itin vertinama JAV „LexisNexis“ sistema „Firco Compliance“, skirta pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijai bei klientų ir operacijų patikrai. Atlikę šį žingsnį, RATO tapo viena pirmųjų kredito unijų Lietuvoje, įgyvendinusių tokią saugumo integraciją. Projektą RATO kredito unija patikėjo ilgalaikiams partneriams – lietuvių IT sprendimų finansų sektoriui kūrėjams „Fininbox”.

Atitikimo užtikrintumas

Bankų, kreditų unijų ir kitų finansinių įstaigų atitikimą pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos reikalavimams atidžiai prižiūri Lietuvos bankas. Kasmet dėl neapdairumo šiose srityse bent kelios įstaigos gauna įspėjimus, baudas, o kartais ir netenka licencijų. RATO kredito unijos atstovai teigia, kad integraciją su pažangia klientų ir mokėjimų patikros sistema rinkosi siekdami patikimo užtikrintumo savo pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos procesais.

„Nuolat augame, todėl privalome būti tikri, kad mūsų klientų pažinimo ir mokėjimų patikros procesai ne tik atitinka aukštus saugumo standartus, bet ir yra ypač greiti bei pritaikyti prie specifinių mūsų verslo procesų. Taip garantuojame, kad, didėjant finansinių operacijų ir klientų skaičiui, galėsime užtikrinti atitiktį, neapsunkindami savo veiklos“, – sako RATO kredito unijos Administracijos vadovo pavaduotoja Jurgita Bliumin.

Pasirinkta „Firco Compliance“ sistema yra gavusi „Technoviti“ apdovanojimą už inovacijas bei geriausio sprendimo įvertinimą Azijos rinkos reguliavimo apdovanojimuose. „Firco Compliance“ papildomai patikrina RATO klientus ir operacijas – lėšų gavėjus bei siuntėjus – pagal prevencijos kriterijus, pasitelkiant įvairių šalių finansinių nusikaltimų registrų duomenis. Tokiu būdu RATO kredito unija gali valdyti rizikas ir greitai suteikti atitiktį prižiūrinčiam Lietuvos bankui visą reikalingą informaciją.

Pavyzdys kitiems

Integracijai su „Firco Compliance“ sistema reikalingus techninius darbus ir konfigūraciją pagal RATO versto procesus atliko unijos IT tiekėjas „Fininbox“, įeinantis į Forbis įmonių grupę, kuri jau beveik 30 m. kuria bankines IT sistemas ir technologinius sprendimus finansų sektoriui. Pasak „Fininbox “ direktoriaus Tadeušo Šturo,  pažangūs pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos įrankiai dabar ypač aktualūs visoms finansinėms įstaigoms.

„Iš klientų jaučiame didžiulį poreikį diegti technologiškai ištobulintus pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos įrankius, todėl rūpinamės, kad mūsų kuriamos IT sistemos būtų lengvai integruojamos su patikimiausių tiekėjų sprendimais. RATO ir „Firco Compliance“ integracija – svarbus žingsnis, tapsiantis pavyzdžiu kitoms finansų įstaigoms“, – sakė T. Šturo.

klientu patikra

RATO kredito unijos vardas siejamas su inovacijomis – 2020 m. RATO tapo pirmąja kredito unija, įdiegusia mobiliąją programėlę savo klientams. Ją taip pat įdiegė „Fininbox“ komanda. RATO ir toliau planuoja technologinius patobulinimus ir intensyviai dirba ties paslaugų spektro didinimu atitinkamai strateginiu planų 2025 metais tapti specializuotu banku.

 

RATO kredito unijos sąskaita – saugi vieta asmeninėms ir įmonės lėšoms

Tapti nariu